keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Uusi tietokoneeni

Minulla oli vuoden vaihteessa vanhentuvalla verkkokaupan lahjakortilla hitusen käyttämätöntä hynää jäljellä ja kävin kuluttamassa ne loppuun ostamalla itselleni joululahjaksi uuden tietokoneen, Raspberry Pi 2:n.

Raspberry Pin pakkaus
Raspberry Pi (oikealla) Arduino Unon vierellä


On hämmentävää, että tämä hieman luottokorttia isompi piirilevy on täysverinen tietokone. Ei muuta kuin näyttö, näppäimistö ja hiiri kiinni, muistikortti sisään ja virrat päälle. Käyttöjärjestelmän asennuksen jälkeen kone on valmiina operoitavaksi. Jos ei tietokonetta tarvitse muuhun kuin netin selailuun ja tekstinkäsittelyyn, niin periaatteessa tämä pieni härpäke riittäisi sellaiseen peruskäyttöön ihan hyvin.

Kone on kokoisekseen ja 35$ hintaisekseen (Suomessa 50€) tehokas, mutta ei sillä hinnalla voi odottaa mitään uskomatonta suorituskykyä. Uusimmat älypuhelimet ovat huomattavasti tehokkaampia. Raspberry Pi 2 on tehoiltaan verrattavissa parin vuoden takaisten älypuhelinten halpamalleihin. Rasperrystä löytyy 900Mhz neliytiminen prosessori ja 1Gt muistia. Liittiminä on neljä usb-porttia, hdmi-, ethernet- ja 3,5mm plugiliitännät. Virransyöttö tapahtuu mini usb:n kautta. Lisäksi löytyy pitkä rivi pinnejä kaikenlaisia omia kytkentöjä varten ja pieni nauhakaapeliliitin esim. pientä näyttöä varten. Vanhoja nokialaisen näyttöjä näkyvät myyvän Raspberryjä varten. Massamuistina toimii micro SD -muistikortti.

Testasin konetta pikaisesti. Kopioin muistikortille käyttöjärjestelmän, kytkin usb-portteihin näytön, näppiksen, hiiren ja näytöksi kytkin television hdmi:llä. Virtalähteeksi kytkin kännykän laturin. Heti sen kytkettyäni Raspberry käynnistyi ja ensiksi ruutuun tuli käyttöjärjestelmän (Raspbian) asennusvalikko. Asentaminen kesti varmaan lähemmäs 10 minuuttia, jonka jälkeen kone oli valmiina käyttöön. Käyttöjärjestelmän mukana tuli melko kattavasti tekstinkäsittely- taulukkolaskenta- yms. ohjelmia ja kaikenlaista muuta sälää. Tökkäsin yhteen usb-porttiin kiinni wifi-adapterin ja kone meni muitta mukisematta nettiin. Katselin mm. youtubesta 720p vidoita ja ihan hyvin vehje niitä jaksoi pyöritellä.


Youtube videon katsomista ja tetriksen pelaamista Raspberryllä
Ihmeellistä kuinka tällainen pieni vekotin on kohtalaisen tehokas (ja helppokäyttöinen) tietokone. Tämän avulla voi tehdä vaikka jos jonkinnäköistä projektia. Varsinkin kun Raspberryn voi hyvin vielä yhdistää Arduinon pariksi. Vaikka 50€ onkin edullinen hinta pienestä tietokoneesta, on se kuitenkin sen verran paljon, ettei koneita kovin usein viitsi ostella pieniin satunnaisiin projekteihin. Mutta marraskuussa Raspberry esitteli tulevan Raspberry Zeron, joka on noin kolmen postimerkin kokoinen ja 5$ hintainen tietokone. Tehoakin siitä löytyy ihan kivasti, noin 40% enemmän kuin Raspberryn ensimmäisestä mallista joka kuitenkin maksaa noin 30$. Tämä kuulostaa jo aikas kivalta! Tuolla hinnalla Raspberryjä raskisi ostaa useamman kappaleen varastoon satunnaisia ideoita varten. Ja kokonsakin puolesta mahtuu entistä pienempiin projekteihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti